Toisenlainen jumalanpalvelus - Metallimessu - palkittiin

Metallimessun ehtoollinen Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Vas. Markus Korri, Juhani Palttala, Haka Kekäläinen, Ilkka Halava, Jukka Valkama ja  Mikko Saari. Kuva: Jani Laukkanen.

 

Kolmatta kertaa valittava Vuoden kristillinen mediateko on vuonna 2007 Metallimessu.

 

Metallimessu on konseptina ja jumalanpalveluksena merkittävällä tavalla laajentanut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rajapintaa seurakuntiensa nykyisiin ja tuleviin jäseniin.

 

Metallimessu on rohkeasti lähtenyt hakemaan uutta, aikaan sopivaa musiikillista tyyliä ja näkökulmaa säilyttäen silti kristillisen uskon ytimen ja sisällöt ennallaan. - Tässä pyrkimyksessään Metallimessu on todella onnistunut, toteaa tänä vuonna valinnan tehnyt johtava tutkija Prime Coaching & Consulting Oy:stä.

 

Metallimessun juuret ovat Helsingin seurakuntayhtymän ja Kirkon lähetystyön keskuksen järjestämässä Heviseminaarissa, joka järjestettiin Helsingin Tuomiokirkon kryptassa 5.10.2005. Metallimessun idea syntyi Haka Kekäläisen, Mikko Saaren ja Jukka Valkaman juuri tuon seminaarin jälkeen pidetyssä palaverissa. Kristillisen metallimusiikin perinne on jo 30 vuoden mittainen, mutta silti metallimusiikin tuloa jumalanpalvelukseen voidaan pitää uutena avauksena.

 

 Seuraava sitaatti Metallimessun www-sivuilta kuvaa lähtötilannetta: ”Aikanaan J.S. Bachin musiikkia pidettiin peevelillisenä. Miten se muka voisi sopia Jumalaa ylistävään toimintaan, puntaroitiin silloin. Tänä päivänä Bachin musiikki on jumalanpalveluksissa itsestäänselvyys. Keskiajalta nykypäivään. 60 -luvulla kansankirkkomme väänsi ankarasti kättä, voisiko kitaroita tuoda kirkkoon.”

 

Ensimmäinen Metallimessu järjestettiin vuonna 2006, mutta konseptiksi se muovautui vasta vuonna 2007.

 

- Median kehitystyössä on olennaista erottaa toisistaan sisältö, näkökulma ja tyyli. Jälkimodernin ajan runsaassa tarjonnassa myös kirkon sisältöjä valitaan, mikäli tyyli ja näkökulma koetaan omiksi. Metallimessu tarjoaa jumalanpalveluksen ja Pyhän kokemuksen muuttumattomana, mutta näkökulma ja tyyli ovat kohderyhmän aitoa kieltä ilman käärepapereita tai desinfiointiaineita, jatkaa Halava.

 

Aitoudesta ja koskettavuudesta kertoo sitaatti Metallimessun Vieraskirjasta: ”Ekaa kertaa metallimessussa. Virsien sanat kolahtivat sydämeen todella. Varsinkin virsi ”Vain sinä tunnet minut, Vapahtaja”. Myös Kalevin puhe rakkaudesta kosketti syvällä sydämessä. (Nimimerkki Bansku 6. lokakuuta 2007 23:48:25)”.

 

Kirkon näkökulmasta metallimusiikki on muullakin tavoin näkyvästi esillä, vaikka sitä ei suomalaisessa mediakeskustelussa ole ehkä vielä huomattu. Kun maailman tunnetuimman hevibändin Metallican keulahahmo James Hetfield on kutsunut stadion-keikoillaan yleisöä osallistumaan rukoukseen Enter Sandman-kappaleen kuluessa, niin arviolta 30 miljoonaa ihmistä on noudattanut kutsua.

 

”Say your prayers, little one / Don’t forget, my son / To include everyone
Tuck you in, warm within /Keep you free from sin / Till the sandman he comes
Now I lay me down to sleep / Pray the Lord my soul to keep / If I die before I wake /Pray the Lord my soul to take
(Metallica: Enter Sandman)

 

 Netissä:

 

Kuuntele metallinmakuinen: "Herraa hyvää kiittäkää" painamalla allaolevaa kuvaketta.

 <p>Herraa hyvää kiittäkää</p>
<p> </p>
<p> </p>

<p>Metallimessun ehtoollinen Temppeliaukion kirkossa. (341 kb)</p>
<p> </p>
Palkintojen jako God's Gasissa (2 Mb)

Verkkoviestin julkaisujärjestelmä